Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir

KSO Başkanı Zeytinoğlu: “Enflasyonda da normalleşmeye ihtiyaç var…”

EKONOMİ 04.08.2018 - 18:30, Güncelleme: 26.11.2022 - 01:09 2076+ kez okundu.
 

KSO Başkanı Zeytinoğlu: “Enflasyonda da normalleşmeye ihtiyaç var…”

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu temmuz ayı enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından, enflasyonda beklenen ‘yaz düşüşü’nün gerçekleşmediğine dikkat çekerek, artan döviz kurlarının maliyet kaynaklı enflasyonu uyardığını, bu birikimin fiyatlar üzerindeki baskısının önümüzdeki aylarda da süreceğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ayhan Zeytinoğlu döviz kurlarındaki artış nedeniyle, yıllık üretici fiyatlarının yüzde 25.00’e yükseldiğine dikkat çekerek: “Üretici fiyatlarındaki artış, döviz kurları etkisiyle maliyetlerin artmasından kaynaklanıyor.  Üretim maliyetleri yükseliyor. Bu nedenle bir önceki aya göre üretici fiyatlarında yüzde 1.77’lik artış oldu. Bu artışın aylık bazda 3.03’den 1.77’ye düştüğünü ve hız kestiğini görüyoruz. Üretici fiyat endeksindeki artışın hız kesmesinin olumlu olduğunu düşünüyoruz. Döviz kurları ve faiz oranlarındaki normalleşme enflasyonu da normalleşme ve sonrasında düşüş trendine sokacak. Ancak henüz bu aşamaya gelemedik.” dedi. KSO Başkanı Zeytinoğlu biraz daha detaya inildiğinde Aralık 2017 sonrasındaki 7 aylık dönemde enerji fiyatlarında yüzde 25,63, ara malı fiyatlarında ise yüzde 18,58 artış olduğunu, yıllık bazda ise enerji fiyatlarında yüzde 36,51, ara mali fiyatlarında ise yüzde 29,86 artış olduğunu hatırlatarak, nihai ürün maliyetlerini etkileyen bu sıra dışı artışların fiyatlara yansımasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Ayhan Zeytinoğlu, “ÜFE’den kaynaklı etkiyle ve geçen yılın temmuz ayındaki baz etkisiyle TÜFE’nin yükseleceğini tahmin ediyorduk. TÜFE aylık yüzde 0.55 artışla yıllık yüzde 15.85’e yükselerek tarihi zirve yaptı. Önümüzdeki ay da ÜFE’deki yükselişin TÜFE’yi yukarı çekmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz. “ dedi.          
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu temmuz ayı enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından, enflasyonda beklenen ‘yaz düşüşü’nün gerçekleşmediğine dikkat çekerek, artan döviz kurlarının maliyet kaynaklı enflasyonu uyardığını, bu birikimin fiyatlar üzerindeki baskısının önümüzdeki aylarda da süreceğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ayhan Zeytinoğlu döviz kurlarındaki artış nedeniyle, yıllık üretici fiyatlarının yüzde 25.00’e yükseldiğine dikkat çekerek: “Üretici fiyatlarındaki artış, döviz kurları etkisiyle maliyetlerin artmasından kaynaklanıyor.  Üretim maliyetleri yükseliyor. Bu nedenle bir önceki aya göre üretici fiyatlarında yüzde 1.77’lik artış oldu. Bu artışın aylık bazda 3.03’den 1.77’ye düştüğünü ve hız kestiğini görüyoruz. Üretici fiyat endeksindeki artışın hız kesmesinin olumlu olduğunu düşünüyoruz. Döviz kurları ve faiz oranlarındaki normalleşme enflasyonu da normalleşme ve sonrasında düşüş trendine sokacak. Ancak henüz bu aşamaya gelemedik.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu biraz daha detaya inildiğinde Aralık 2017 sonrasındaki 7 aylık dönemde enerji fiyatlarında yüzde 25,63, ara malı fiyatlarında ise yüzde 18,58 artış olduğunu, yıllık bazda ise enerji fiyatlarında yüzde 36,51, ara mali fiyatlarında ise yüzde 29,86 artış olduğunu hatırlatarak, nihai ürün maliyetlerini etkileyen bu sıra dışı artışların fiyatlara yansımasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Ayhan Zeytinoğlu, “ÜFE’den kaynaklı etkiyle ve geçen yılın temmuz ayındaki baz etkisiyle TÜFE’nin yükseleceğini tahmin ediyorduk. TÜFE aylık yüzde 0.55 artışla yıllık yüzde 15.85’e yükselerek tarihi zirve yaptı. Önümüzdeki ay da ÜFE’deki yükselişin TÜFE’yi yukarı çekmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz. “ dedi.

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve korfezmanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.