Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir

Sarıbay Üretimin can damarı SEKA’yı unutmadı

SİYASET 07.11.2018 - 01:12, Güncelleme: 26.11.2022 - 01:09 1609+ kez okundu.
 

Sarıbay Üretimin can damarı SEKA’yı unutmadı

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki öncü sanayi kuruluşlarından olan ve 2005 yılında halkın yoğun tepkisine rağmen kapatılan İzmit SEKA Fabrikası’nın 6 Kasım 1936 yılında resmi üretime başlaması sebebi ile CHP Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki öncü sanayi kuruluşlarından olan ve 2005 yılında halkın yoğun tepkisine rağmen kapatılan İzmit SEKA Fabrikası’nın 6 Kasım 1936 yılında resmi üretime başlaması sebebi ile CHP Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sarıbay yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Özelleştirme devri oldu bittiye getirilen, kentimizdeki her haneden en az bir çalışanı olan SEKA Fabrikası sadece Kocaeli’nin değil, tüm Türkiye’nin üretimdeki en önemli değeriydi. 6 Kasım 1936 yılında üretime başlayan SEKA üretimin can damarı haline gelmiş ve Cumhuriyet tarihinin öncü sanayi kuruluşu olarak hayata geçmiştir. Fabrikanın ilk kurulduğu dönemlerde 10 bin ton yıllık üretim kapasitesi zamanla eklenen fabrikalar ile yılda 140 bin tona çıkmış, bu rakamların sadece üretime değil ihracatımıza da olumlu yansımaları göz ardı edilemez konuma gelmiştir. Ama maalesef peşkeş çekme felsefesi ile yürütülen ekonomi planlaması 2005 yılında üretimin can damarı SEKA’yı vurdu. AKP hükümeti ile Türk-İş arasında imzalanan protokol sonucunda SEKA tüm çalışanları ve tüm varlıkları ile belediyeye devredildi. Yapılan imar değişikliği ile fabrikanın yerine yeşil alan, spor kompleksleri, kültür binaları yapılmasına karar verildi. Binlerce çalışan ve aileleri büyük bir direniş göstererek fabrikanın kapatılmasına itiraz etse de SEKA bugün sadece kağıt müzesi ve bilim merkezi olarak tabelaların üzerinde yaşıyor. Kendi kitabını, gazetesini, bilgisini aktardığı kağıdını üreten bir toplumdan bugün ithal kağıt alımından zorlanan yayın evlerine, gazetelere kepenk vurulan bir topluma dönüştük. Bilgiye kaynak oluşturan kağıdı, ham maddesini üreten fabrikayı kapatarak müze ve bilim merkezine dönüştürmek ile övünenlerin ekonomik krizi de görmezden gelmelerine şaşırmıyoruz. Hatta bir belediyenin SGK borcu sebebi ile devrettiği halkın emniyetini sağlayan karakolun kirasını ödeyemediği için kapatılmasına da şaşırmıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün SEKA Fabrikası’nda basılan 19 Mayıs 1936 yılındaki Ulus Gazetesi’nin bayram ekini gördüğünde “Medeniyetin hamuru” sözlerini anlamalarını da beklemiyoruz. Cumhuriyet tarihine mal olmuş bir sanayi kuruluşunun, koca bir kentteki tüm ailelere ekmek kapısı olan, halkı üretmeye teşvik eden, bilgiye ve bilginin üzerine yazıldığı her türlü materyale değer veren nesillerin yetişmesini sağlayan SEKA’nın kuruluşunu hüzünle anıyor ve SEKA’nın tüm gerçek sahiplerine, emekçilerine tüm içtenliğimle saygılarımı sunuyorum.”
Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki öncü sanayi kuruluşlarından olan ve 2005 yılında halkın yoğun tepkisine rağmen kapatılan İzmit SEKA Fabrikası’nın 6 Kasım 1936 yılında resmi üretime başlaması sebebi ile CHP Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki öncü sanayi kuruluşlarından olan ve 2005 yılında halkın yoğun tepkisine rağmen kapatılan İzmit SEKA Fabrikası’nın 6 Kasım 1936 yılında resmi üretime başlaması sebebi ile CHP Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sarıbay yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Özelleştirme devri oldu bittiye getirilen, kentimizdeki her haneden en az bir çalışanı olan SEKA Fabrikası sadece Kocaeli’nin değil, tüm Türkiye’nin üretimdeki en önemli değeriydi. 6 Kasım 1936 yılında üretime başlayan SEKA üretimin can damarı haline gelmiş ve Cumhuriyet tarihinin öncü sanayi kuruluşu olarak hayata geçmiştir. Fabrikanın ilk kurulduğu dönemlerde 10 bin ton yıllık üretim kapasitesi zamanla eklenen fabrikalar ile yılda 140 bin tona çıkmış, bu rakamların sadece üretime değil ihracatımıza da olumlu yansımaları göz ardı edilemez konuma gelmiştir. Ama maalesef peşkeş çekme felsefesi ile yürütülen ekonomi planlaması 2005 yılında üretimin can damarı SEKA’yı vurdu. AKP hükümeti ile Türk-İş arasında imzalanan protokol sonucunda SEKA tüm çalışanları ve tüm varlıkları ile belediyeye devredildi. Yapılan imar değişikliği ile fabrikanın yerine yeşil alan, spor kompleksleri, kültür binaları yapılmasına karar verildi. Binlerce çalışan ve aileleri büyük bir direniş göstererek fabrikanın kapatılmasına itiraz etse de SEKA bugün sadece kağıt müzesi ve bilim merkezi olarak tabelaların üzerinde yaşıyor. Kendi kitabını, gazetesini, bilgisini aktardığı kağıdını üreten bir toplumdan bugün ithal kağıt alımından zorlanan yayın evlerine, gazetelere kepenk vurulan bir topluma dönüştük. Bilgiye kaynak oluşturan kağıdı, ham maddesini üreten fabrikayı kapatarak müze ve bilim merkezine dönüştürmek ile övünenlerin ekonomik krizi de görmezden gelmelerine şaşırmıyoruz. Hatta bir belediyenin SGK borcu sebebi ile devrettiği halkın emniyetini sağlayan karakolun kirasını ödeyemediği için kapatılmasına da şaşırmıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün SEKA Fabrikası’nda basılan 19 Mayıs 1936 yılındaki Ulus Gazetesi’nin bayram ekini gördüğünde “Medeniyetin hamuru” sözlerini anlamalarını da beklemiyoruz. Cumhuriyet tarihine mal olmuş bir sanayi kuruluşunun, koca bir kentteki tüm ailelere ekmek kapısı olan, halkı üretmeye teşvik eden, bilgiye ve bilginin üzerine yazıldığı her türlü materyale değer veren nesillerin yetişmesini sağlayan SEKA’nın kuruluşunu hüzünle anıyor ve SEKA’nın tüm gerçek sahiplerine, emekçilerine tüm içtenliğimle saygılarımı sunuyorum.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve korfezmanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.