Başkan Büyükakın, Beni hiçbir zaman elimde gıda kolisiyle göremezsiniz

Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr Tahir Büyükakın, En Kocaeli Yazı İşleri Müdürü Furkan Çalışkan’ın canlı yayın konuğu oldu ve gündeme dair açıklamalarda bulundu. Korona virüsle mücadele kapsamında ortaya koydukları çalışmaları anlatan Başkan Tahir Büyükakın, yapılan yardımların bir reklam aracı gibi gösterilmemesi ve insanların rencide edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. “Yardımın da bir adabı vardır” diyen Başkan Büyükakın, “İnsanları rencide ederek veya göze sokularak yardım yapılmaz. Beni hiçbir zaman elimde bir gıda kolisi veya o koliyi bir ihtiyaç sahibi vatandaşımıza verirken görmediniz. Bundan sonra da göremeyeceksiniz” dedi. 

“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAKTAN ÇEKİNMEDİK” 

“Halkın kaynaklarını yine bu halka kullanıyoruz” vurgusu da yapan Başkan Büyükakın, “Büyükşehir Belediyesi olarak yapmamız gerekeni yapıyoruz. Belediyeler bu millete hizmet etmek için var. Bunun reklamı olmaz ancak örneği olabilir” şeklinde konuştu. “Korona virüs sürecinde ne vatandaşımızın ne de kamu görevlilerimizin bir ihtiyacı olduğunda elimizi taşın altına koymaktan çekinmedik” diyerek açıklamalarına devam eden Başkan Büyükakın, “Bunun reklamını gürültüsünü yapmadan ihtiyaçların tamamını karşılıyoruz” vurgusu yaptı.

“KEYİFLE GEZİLEN BİR GÜZERGÂH OLMASINI DA İSTİYORUZ” 

Yürüyüş Yolu ve eski Valilik alanında ki meydana yapmayı planladıkları projeler hakkında bilgi de veren Başkan Büyükakın, “İzmit Yürüyüş Yolu Büyükşehir Belediyemizin sorumluluğu altında. Yürüyüş Yolunda uzun süredir özellikle de zemin malzemesinin değiştirilmesi yolunda bir talep vardı. Ancak yürüyüş yolumuzun daha büyük bir keyifle gezilen bir güzergâh olmasını da istiyoruz. Ancak yürüyüş yolumuzun şöyle bir handikabı var. Trafikten yürüyüş yoluna, yürüyüş yolundan tekrar trafik yoluna bir geçiş var. Yani araçların arasında yürüyorsunuz. Aslında emisyon açısından da güvenlik açısından da çok doğru değil. Trafiğin içine yüksekten ve çok noktadan iniş var. Bütün bunları da dikkate alan bir çalışma yaptık” diye konuştu. 

“MİMARLAR ODASI’NIN DA ESNAFIMIZIN DA GÖRÜŞÜNÜ ALACAĞIZ” 

“Yürüyüş yolunun Anıtpark’a kadar yenilenmesi, ışıklandırılması ve kuzey tarafındaki Hürriyet Caddesinin yayalaştırılmasını da çalıştık” açıklamasını yapan Başkan Büyükakın, “Yani Cumhuriyet Caddesinden trafik akacak, Hürriyet Caddesinden akmayacak. Tabi projemizi bir yere kadar olgunlaştırdık. Olgunlaştırdıktan sonra katılımcı bir süreç izlenmesi lazım. Önümüzdeki süreçte, Mimarlar Odası’nın da esnafımızın da görüşünü alacağız. Oralardan gelecek görüşleri de değerlendireceğiz” dedi.

TRAFİK DE RAHATLAYACAK

“Yani Hürriyet Caddesi yayalaşırsa, oradaki yükün İnönü Caddesine aktarılması söz konusu olacak” diyerek canlı yayında açıklamalarına devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr Tahir Büyükakın, “Hürriyet Caddesinde doğudan batıya akan trafik, Alemdar ve Alaattin Yüksel Caddesinde kesişmelere sebebiyet verdiği için bölgenin trafiğini zorlaştırıyor. Hürriyet Caddesindeki trafik kalktığında daha az kesişim olacağından diğer trafik daha hızlı hareket edebilir” ifadelerini sarf etti.  Başkan Büyükakın, İnönü Caddesi üzerinde ceplerin yeniden gözden geçirilmesi, yürüyüş yolunun ve tramvayın geçtiği Ankara Caddesi ile Turan Güneş Caddesi’nde cephe iyileştirme çalışmalarını devam edildiğini de söyledi. Eski Valilik Meydanı için proje çalıştıklarını da söyleyen Başkan Büyükakın, “Mimar arkadaşımız alanın en verimli şekilde kullanılması için çalışıyor” diye konuştu. 

EVSEL ATIK PROJESİNDE TÜM DETAYLARI ANLATTI

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın canlı yayında kente dair açıklamalarına devam ederken, Evsel Atık Projesiyle ilgili doğru bilinen yanlışları ve projeyle ilgili tüm detayları da aktardı.  “Pandemi sürecinden en çok etkilenin projemiz oldu” diyen Başkan Büyükakın, “Biliyorsunuz ÇED süreci işlemesi gerekiyor. Öncesinde olası sahaları Büyükşehir Belediyesi inceler, görüşleri alır. O görüşler geldikten sonra tekrar bir değerlendirme yapar. Sonra Mahalli Çevre Kurul Kararı alınır. Henüz mahalli çevre kurulu kararı da alınmadı. Biz yapmayı düşündüğümüz yer ile ilgili çalışma yaptık. Orada öncesinde mi sonrasında mı açıklanacağı tartışması yapıldı. Benim Genel Sekreter olduğum dönemde öncesinde birçok açıklamanın yapıldığı deneyimi yaşadık. Biz bir yere kadar incelemelerimizi, çalışmalarımızı, ÇED sürecini yapar ve yolumuza devam ederiz. Bu süreçte herkes kendi görüşünü beyan eder. Her nereye yaparsak yapalım “Biz bunu buraya istemiyoruz” diyen vatandaşlarımız olacaktır” açıklamasını yaptı.  

“VİYANA’DA VE AMSTERDAM’DA GÖSTERDİK” 

“Yakma tesisi yapılacağı zaman, muhtarlarımızı aldık Avrupa’ya götürdük. Belediye başkanlarımızı, basın mensuplarımızı götürdük. Herkes, “Bu böyleyse son derece normal” dediğini söyleyen Başkan Büyükakın, “Oda başkanlarımızı da götürdük. Önceden yaptık.  Yani ‘Önceden bilgilendirilseydi’ deniyor ya. Daha önce yaptık. Denendi bu. Viyana’da bu tesisi gösterdik. Amsterdam’da gösterdik.  O zaman da sahada “Bunun hiçbir mahsuru yok” diyen arkadaşlarımız bu tesis olmaz demeye başladı. O bölgede yaşayan arkadaşlarımız “Bu burada olsun” diyemiyorlar. Bunun bir bedeli var. Bunu birinin üstlenmesi gerekiyor. Bu da Büyükşehir Belediye Başkanı’dır. Büyükşehir Belediye Başkanlığı, gerektiğinde belli bedellerin ödenmesi gereken bir makamdır. Bu kentin geleceği için bir tesis yapılması gerekiyorsa bu çalışmaların gereken tüm titizlikle yapılması ve nihayetlendirilmesi bana aittir. Dolan bir çöp alanımız var. Çöplerin dökülmesi için bir alana ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. 

YAKMA TESİSİ YAPMAYACAĞIZ

 “Biz çöp tesisinin nerede yapılabileceğini söyledik” diyerek açıklamalarına devam eden Başkan Büyükakın, “Yanlış anlaşılan şeylerden biri de şu. Biz orada bir yakma tesisi yapmayacağız. Daha önceki yıllarda bir yakma tesisi yapılması düşünülüyordu. Ondan sonra ulusal strateji değişti. Hükümetimiz “Sıfır Atık” projesini getirdi. Sıfır atıkta önce evde ayrıştırma, sonra geri kazanım, geri kazanılamayanın bertaraf gibi bir çöp yönetimi var. Önceden bunların hiçbiri yapılmadan çöpü yakma rasyoneldi. Şimdi yeni rasyonel olan sıfır atık projesidir” dedi.

“GAZLAŞTIRMA TEKNOLOJİSİYLE ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ” 

“Yakma yerine gazlaştırma dediğimiz bacası yakması olmayan başka bir teknoloji var” diyerek açıklamalarına devam eden Başkan Büyükakın, “Çöp bir tankın içinde çürütülüyor. Sirkenin fermante olması gibi. O çürümeden çıkan gaz, elektrik santraline alınıyor. Orada elektrik üretiliyor. Kalan cüruf ise depolanıyor. Aşağı yukarı bu tür bir tesiste yüzde 25-30 oranında bir atık kalır ve depolanır. Birincisi biz evlerde ayrıştıracağız. İkincisi geri kazanacağız. Üçüncüsü ise geri kazanılamaz olanı bertaraf için gazlaştırma teknolojisiyle elektrik üreteceğiz. Yani altını çizerek söylüyorum ki yakma yok. Yani tehlikeli atıkları yakma tesisi İZAYDAŞ gibi bir tesis yapmayacağız. Yani yakma tesisi yapmıyoruz.  Bu tesisin küçük örnekleri Türkiye’de de var. Bunların herhangi bir kokusu da yok. Bu tesisin herhangi bir negatif etkisi yok. Burada biraz gecikme yaşandı maalesef. Pandemi sürecinin geçirilmesi gerekiyor. Bir bekleme olacak. Ama o çalışma da devam edecek” diye konuştu. 

TESİSİN KURULMASINA GEREK KALMADI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin en önemli projelerinden biri olan Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretim Projesiyle ilgili detayları da paylaşan Başkan Büyükakın, projenin geldiği son durum hakkında bilgi de verdi.  “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği projesinde süreç normal devam ediyor” diyen Başkan Büyükakın, “Projemizde hiçbir aksama yok. Vatandaşlarımızdan gelen başvuruları aldık ve incelemelerimiz devam ediyor. Orada başka mesafeler de alındı aslında. TÜBİTAK MAM’da bizim ihtiyacımız olan laboratuvarların olduğunu gördük. Bir sonraki safhada bitkilerin yağını almaktan ziyade bunu bir ilaç haline dönüştürme hedefimiz var. Bu bir sektördür. Bu yağlardan patentler üretilip ilaçlar üretilebilir. TÜBİTAK’ta bunun alt yapısı var. İlgili kurumlarla iş birliği yaparak bunları götürmeye çalışıyoruz. Oradaki laboratuvarları da kullanacağız. İleri düzey bir alt yapı var. Orada kurulmuş tesis var. Fidanlıktaki tesisi TÜBİTAK tarafında kurarak yağın çıkarılması ile ilgili süreci takip etme kararı aldık” açıklamasında bulundu” dedi.