Daha azıyla daha çok dünya

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek engellenmesi ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir dünya bırakmak için farkındalık oluşturmak adına 14-16 Ekim’de Sıfır Artık Festivali düzenliyor. Türkiye’de yerel yönetimler düzeyindeki en kapsamlı dönüşüm seferberliği olan Sıfır Atık Festivali “Daha azıyla daha çok dünya” teması ile gerçekleşecek. Atıksız yaşamlar kurgulamayı ve 7’den 70’e herkese çevre bilincini oluşturulmayı hedefleyen festival geniş bir katılımla olacak. Festivale, Sıfır Atık bilincinin oluşması ve yaygınlaşmasına önderlik eden ve bu çabalarıyla Dünya Bankası tarafından ilk kez verilen “İklim ve Kalkınma Liderlik Ödülü”nü alan Emine Erdoğan ve ülkemizde bu konunun yürütücüsü ve liderliğini üstlenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılması bekleniyor. Ayrıca sürdürülebilir tekstil konusunda önemli çalışmalara imza atan ünlü modacı Dilek Hanif ve dünyanın geleceği için sözü olanlar festivalde yer alacak.

 

KATILIMCILAR

Sıfır Atık Festivali öncesi Sekapark’taki Maide Restoran tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Işıl Kurnaz, Kocaeli Sağlık ve Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Füsün Terzioğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Fıglalı, sunucu, programcı ve oyuncu Doğan Akdoğan, NTV Kurumsal İletişim Müdürü Arzu Haksun Güvenilir, İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, Marmara Belediyeler Birliği Yetkilisi Cihat Kahraman Ulusal ve yerel basın mensupları da toplantıya büyük ilgi gösterdi.

 

“DÜNYA KAYNAKLARI DÜŞÜNÜLMEDEN TÜKETİLİYOR”

Programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, günümüzde dünya kaynaklarının düşünülmeden tüketildiğini söyledi. Genel Sekreter Gündoğdu, “Eğer üretim ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmezsek, doğaya, hayatımıza geri dönüşü olmayacak zararlar vereceğiz. Bugün çevre dostu politikalar tüm dünyanın gündeminde ama esas güç, bireysel olarak tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmekte yatıyor. Biz, bireyler ve kurumlar olarak daha atıksız yaşamlar kurgulamak, çözümün bir parçası olmak durumundayız. Günlük alışkanlıklarımızda ufak değişiklikler yaparak buna başlayabiliriz” diye konuştu.

 

“DAHA AZIYLA DAHA ÇOK DÜNYA”

Günlük alışkanlıklarda ufak değişimler yaparak dünyanın geleceğine yön verilebilineceğini aktaran Genel Sekreter Gündoğdu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Türkiye’nin en kapsamlı dönüşüm seferberliği olan Sıfır Atık Festivali’nin bu anlayış üzerine inşa edildiğinin altını çizdi. Genel Sekreter Gündoğdu, “Daha Azıyla Daha Çok Dünya” sloganıyla ülkemizin

ve dünyamızın geleceği ve bu değişimi sağlamak için Sıfır Atık konusunda bireylerin gücünü harekete geçirmek, onların gönüllü olarak bu değişime katılmalarını teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle bu etkinliğin adına zirve değil festival dedik” dedi.

 

“ATIKSIZ YAŞAMIN ÖNEMENİ ANLATACAĞIZ”

Genel Sekreter Gündoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sıfır Atık Festivali’nde sıfır atık yaklaşımını ve döngüsel ekonomiyi iş dünyası, kamu ve akademik perspektiften konuşacağız. Ancak daha ötesinde 7’den 70’e herkesin sıfır atık bakış açısını bizzat tecrübe edeceği, bizzat katılacağı atölyelerimiz olacak. Atıksız bir yaşamın ülkemizin, dünyamızın geleceği için ne kadar önemli olduğunu herkese anlatacağız; onları çözümün bir parçası olmaya davet edeceğiz. Bu noktada kısaca programda neler olduğunu anlatmak isterim. Festivalimiz 14 Ekim’de başlayacak”

 

“EMİNE ERDOĞAN VE MURAT KURUM’UN KATILMASINI BEKLİYORUZ”

İlk gün ülkemizde Sıfır Atık bilincinin oluşması ve yaygınlaşmasına önderlik eden ve bu çabalarıyla Dünya Bankası tarafından ilk kez verilen “İklim ve Kalkınma Liderlik Ödülü”nü alan Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi bizlere hitap etmesini bekliyoruz. Ayrıca ülkemizde bu konunun yürütücüsü ve liderliğini üstlenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’un da bizlerle olacağını düşünüyoruz. Yine ilk gün ünlü moda tasarımcısı ve sürdürülebilir tekstil konusunda önemli çalışmalara imza atan Dilek Hanif liderliğinde KO-MEK’teki arkadaşlarımızca hazırlanan bir sıfır atık defilesi gerçekleştireceğiz. Açılış günü için Kocaeli Şehir Tiyatromuzun da bir sürprizi var. Şehir Tiyatromuz, dünyada örneklerine çok az rastlanan Türkiye’de ise belki de ilk kez bu boyutlarda sergilenecek bir oyun hazırlıyor. Çöp Atlas adını verdiğimiz bu oyunda Şehir Tiyatrosu oyuncularımız birebir boyutlardaki kuklalarla dünyayı nasıl kirlettiğimizi bir çocuğun gözünden anlatacak. Müzikal bu oyunu daha sonra tiyatromuzun repertuarına da almayı planlıyoruz”

 

HER ŞEY MUTLU ŞEHİR KOCAELİ İÇİN

Yerel yönetimlerin hizmetleriyle şehirlerde yaşayan insanların mutluluğu arasında doğrusal bir döngü olduğunu dile getiren Genel Sekreter Gündoğdu, yerel yönetimlerin ulaşım, çevre, park ve yeşil alan, sosyal hizmetler, kültür sanat ve spor alanlarında modern ve çağı yakalayan hizmetler yaptıkça şehirde yaşayan insanların da mutluluklarının arttığını ifade etti.

 

ATIKSIZ FESTİVAL

Tüm festivali döngüsel ekonominin “azalt, yeniden kullan ve dönüştür” ilkeleri üzerine inşa edildiğini söyleyen Genel Sekreter Gündoğdu,  “Dolayısıyla festivalimizin de adı gibi “Sıfır Atık” bir etkinlik olmasını hedefledik. Bu amaçla öncelikle bu festivalin katılım bileti atıklar olacak. Yani atölyelerimize, gösterilerimize, panellerimize katılmak isteyen sevgili Kocaelilerden festivale mutlaka bir tekstil, elektronik, plastik gibi bir atıkla gelmelerini istiyoruz. 

Diğer taraftan plastik kullanımını en aza indirecek, atık üretimini en az düzeye çekmek için birçok önlem aldık. Plastik pet şişeler alanın hiçbir yerinde kullanılmayacak, buna büyük özen göstereceğiz. Kuşkusuz hiç karbon ayak izi üretmemek mümkün değil ama biz, bu festival sonunda oluşacak karbon ayak izimizi de hesaplayacak ve bunu bertaraf edecek projeleri festival sonrasında hayata geçireceğiz” dedi.  

 

ATÖLYELER, SÖYLEŞİLER VE ETKİNLİKLER

15 Ekim’de sıfır atık etkinliklerinin festivali başlayacak. İki güne yayılacak şekilde 34 farklı alanda 80’i aşkın ileri dönüşüm atölyesi ve 9 atıksız ürünler sergisi gerçekleştirilecek. Bu atölyelerin yanı sıra festivalde sıfır atık konusunda çalışmalar yapan birçok isim ve sanatçı ağırlanacak.

 

DOĞAN AKDOĞAN, MEHMET YALÇINKAYA, VAROL YAŞAROĞLU- KRAL ŞAKİR

TRT’ye hazırladığı Sıfır Atık Belgeseliyle dikkat çeken oyuncu ve televizyoncu Doğan Akdoğan, festivalin kurumsal yüzü olacak.15 Ekim’de festival yüzümüz Doğan Akdoğan ile ekranlarda hepimize yemek yapmayı sevdiren, özellikle atıksız mutfak konusunda atölyeler düzenleyen Şef Mehmet Yalçınkaya bir sohbet gerçekleştirecek. Yine aynı gün Geri Dönüşüm filmiyle en çok izlenenler arasına giren, çocukların çok sevdiği Kral Şakir’in yapımcısı Varol Yaşaroğlu da bizlerle olacak ve çocuklarımıza yönelik iki atölye yapacak.

 

DERYA BAYKAL, LEMİ FİLOZOF, MÜFİT CAN SAÇINTI

Ünlü sanatçı Derya Baykal ise özellikle hanımlara yönelik evde ileri dönüşüm konusunda önemli ipuçları vereceği bir söyleşi ve atölye hayata geçirecek. Festivalde yine çocukların çok sevdiği Sürpriz Kutusu programının yüzü Lemi Filozof da çocuklarımızla “Kendin Yap” Atölyeleri gerçekleştirecek. 16 Ekim Pazar günü Mandıra Filozofu filminin yönetmeni ve başrol oyuncusu Müfit Can Saçıntı ile Doğan Akdoğan atıksız bir yaşamının nasıl mümkün olacağını, minimal yaşamın şifrelerini bizlerle paylaşacaklar.

 

ÇOK GÜZEL HAREKETLER 2 EKİBİ

Festivalin ikinci gününde Çok Güzel Hareketler 2 ekibi, hazırladıkları geri dönüşüm skeçleriyle eğlenceli bir gösteri gerçekleştirecek.

 

KEMAL SAYAR

Yine festival boyunca düzenlenecek söyleşi ve oturumlarda çok sayıda sıfır atıkla ilgili görüşleri olan konuklar ağırlanacak. Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Kemal Sayar, daha az tüketerek nasıl daha mutlu olunabileceğini anlatacak.

 

Dr. AKM SAİFUL, MAJİD NANA FİRMAN, IBRAHİM ABDUL-MATIN

Yoksulların bankası olarak bilinen Grameen Bank Yönetim Kurulu Başkanı Dr. AKM Saiful Majid ise atıksız bir yaşamla yoksulluğu nasıl çözebilineceğini aktaracak. Dünyada genç kuşağın iklim değişikliği konusundaki yaklaşımı ABD’nin önemli iklim aktivistlerinden Greenfaith İklim Elçisi Nana Firman tarafından dile getirilecek. “Dinin ne Kadar Yeşil” kitabının yazarı İbrahim Abdul-Matin ise Çevrecilik ve Dindarlık arasındaki ilişkiyi konu edinecek.

 

ÖZEL OTURUM

Reklam ve Tüketim Kültürü konularında da önemli isimlerle oturumlar gerçekleştirilecek.

 

KUŞAKLAR ARASI ETKİLEŞİM PANELİ

Etkinlikte bir dede ve torunu, toprağa, tüketime bakışlarını aradaki

65 senenin mesafesinden yorumlayacak.

 

ÜNİVERSİTELİ GENÇLERLE ÇEVRE MÜNAZARASI

Festivalde Türkiye’nin önemli üniversitelerinden 8 genç çevre ile ilgili konularda bir münazara gerçekleştirecek.

 

İŞ DÜNYASI, KAMU, TÜKETİM DÜNYASI

Sıfır Atık Festivali’nde bu çok keyifli etkinliklerin yanı sıra sıfır atık yaklaşımını ve döngüsel ekonomi kavramını da konuşulacak. Festivalin içinde deyim yerindeyse küçük bir zirve de gerçekleştirilecek. Döngüsel ekonomiyi kamu ve iş dünyası perspektifinden çok önemli isimlerle tartışırken tüketim kültüründeki değişimleri de ele alınacak.

İSU, FARK YARATANLAR, SIFIR ATIK MAVİ

Atık Suların Geri Kazanımı konusunda Büyükşehir Belediyesi İSU ve sanayi işbirliği ile gerçekleştirilen iyi uygulama örneği de bir panelle anlatılacak. Sıfır Atık Ve Döngüsel ekonomi alanındaki fark yaratan iyi uygulama örnekleri masaya yatırılacak. Ayrıca Sıfır Atık Mavi Panelinde denizleri yaşadığı kirliliği nasıl ortadan kaldırılacağı, bu konuya gönül verenlerle ele alınacak.

SIFIR ATIK KAMPI VE BELGESELİ

Öte yandan festival başlamadan, 28 Eylül tarihinde ise Ormanya’nın öncülüğünde bir Sıfır Atık Kampı gerçekleştirildi. Konunun uzmanlarının yanı sıra Oyuncu Engin Altan Düzyatan, Sunucu ve Oyuncu Alp Kırşan, Maceraperest program yapımcısı Orkun Olgar, NTV Yeşil Ekran Sunucusu Buse Yıldırım, Sıfır Atık Uzmanı Esra Gezginci gibi isimlerin katıldığı bu kampla doğada atıksız ve çok az tüketerek nasıl yaşanabileceğini deneyimlendi. Kamp, NTV tarafından belgesel haline de getiriliyor. Festivalle beraber bu belgeseli NTV ekranlarında izlenilebilecek.

SIFIR ATIK İLETİŞİM YARIŞMASI

Sıfır Atık Festivali çerçevesinde liseli gençlerle Sıfır Atık İletişim Yarışması planlanıyor. Festival öncesi başlayacak okul dışı etkinlik sonunda dereceye giren gençler festivalin son günü ödüllerini alacak.

“EĞLENEREK ÖĞRETECEĞİZ”

Basın toplantısına katılan Büyükşehir Belediyesi Paydaşları adına yetkililerde birer konuşma yaptı. Oyuncu Doğan Akdoğan, Sıfır Atık Festivali’nin yüzü olduğunu için mutlu olduğunu dile getirerek “Festival haline dönüşmesi çok kıymetli. Eğlenceli ve öğretici bir 3 gün olacak. Festivalin açılışının bir çocuk tiyatrosu ile başlaması bir tiyatrocu olarak beni çok mutlu ediyor. Çocuk atölyeleri ve etkinlikleri benim için ayrıca önemli. Umarım zamanla da gündemde sıfır atık konusu daha çok yer alır. Ben bu tarz etkinliklerde yer aldığımda mizahı kullanma yönünde ilerledim. Burada da güldürerek bu bilinci aşılamayı hedefleyeceğim. Gülerek daha çok farkına vardığımızı düşünüyorum böyle şeylerin. Tüm Kocaelilerin ve çevre illerdeki vatandaşların katılımını bekliyoruz” dedi.

“ÇOCUKLARIN BİLİNÇLENMESİ ÖNEMLİ”

NTV Kurumsal İletişim Müdürü Arzu Haksun Güvenilir, çocukların sıfır atık konusunda bilinçlenmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Güvenilir, Doğuş Grubu olarak çevre duyarlılığını çok önemsediklerini söyledi.

BAŞKANA TEŞEKKÜR

Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Fıglalı, Kocaeli Üniversitesi olarak destek vermelerinin çok mutluluk verici olduğunu anlattı. Prof. Dr. Fıglalı, “Mesajlar aktarmak istediğimiz kitleyi bu organizasyonun içine çekebilmek çok önemli. Her yönüyle her kitleyi ve her farklı konu başlığıyla içine alabilecek şekilde görünüyor. Bu festivale proje ve eğitim kısmında bu projenin içinde yer alamaya gayret ediyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“FARKINDALIK KAZANDIRMANIN ÖNEMİNE İNANIYORUZ”

Kocaeli Sağlık ve Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Füsün Terzioğlu, “Elbette üniversitelerin en önemli görevleri sosyal sorumluluklar ve hizmet aletleridir. Böyle bir organizasyonun içinde sosyal sorumluluğun geliştirmesini çok önemsiyoruz. Sıfır atık olayı insanların doğumlarında başlayan ve ölüme kadar süren bir süreç. Farkındalık kazandırmanın çok değerli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Işıl Kurnaz, “Biz de bölgenin teknik üniversitesi olarak sıfır atık ve dönüştürebilirlilik projesinin içindeyiz. Sanayi yoğun bir bölgede olduğumuz için bölge sanayicileri için de yerel yönetimler için de çok önemli. Tabii ki de topluma farkındalık çalışmaları odak noktalarımızdan birisi” dedi.  

İSU ve İZAYDAŞ GENEL MÜDÜRLERİNİN FESTİVAL HEYECANI

Öte yandan basın toplantısında İSU Genel Müdür Ali Sağlık da festivalle ilgili görüşlerini açıkladı. Kocaeli Sıfır Atık Festivali’nin bir parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Genel Müdür Sağlık, “Su ihtiyacının biraz daha arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu da geleceğimiz açısından endişe verici bir durum. Biz atık suları tekrar nasıl değerlendirebiliriz üzerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bizim gayemiz sanayicilerle bir araya gelip atık suyun tamamını yeşil alanda kullanmak. Büyükşehir Başkanımız Tahir Büyükakın’a çok teşekkür ediyoruz” dedi. İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç da “ ‘Daha azıyla daha çok dünya’ her şey burada saklı. Büyükşehir’in iştiraki olarak bu festivalin içinde yer alacağız ve üzerimize düşeni yapacağız. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” diye konuştu.