Başkan Hürriyet’ten Dünya Çiftçiler Günü’nde tarımsal üretim hamlesi
Üreten kent vizyonuyla İzmit’te yeni bir dönemi başlatan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, tarımsal üretim hamlesini de başlattı. İzmit Belediyesinin Durhasan Köyü’nde atıl durumda bulunan arazisine 5 bin 70 adet meyve ve sebze fidesi dikilirken, arazi tarımsal üretim bahçesine dönüştürüldü
İzmit Belediyesi, kendisine ait tarım arazilerinde başlattığı ekim faaliyetlerindeki ürün yelpazesini genişletti. Üreten belediye hedefiyle çalışmalarını sürdüren İzmit Belediyesi, Durhasan Mahallesi 894 numaralı parseldeki yaklaşık 6 dönümlük ekim arazisini Tarımsal Üretim Bahçesi’ne dönüştürdü. İzmit Belediyesi Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, Tarımsal Üretim Bahçesi’ne ilk fideleri diken isim oldu.
5 BİN 70 ADET FİDE TOPRAKLA BULUŞTU
5 bin 70 adet fidenin dikimini Başkan Hürriyet ile Başkan Vekili Hakan Tanta, Başkan Yardımcıları Av. Sibel Solakoğlu, Dilek Yalçın, İzmit Beledeyisi Meclis Üyesi Yaşar Kardaş, Özel Kalem Müdürü Duygu Ümit Çetiner, koordinatörler Sercan Al, Hakan Özkum, Kırsal Hizmetler Müdürü Şafak Üzümoğlu, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Kocaeli Ziraat Odası Mühendisleri Odası Başkanı Özgür Yılmaz,,basın mensupları ve Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri hep birlikte gerçekleştirdi.
DOMATES, BİBER, PATLICAN, HIYAR, ARONYA, SAKIZ KABAĞI EKİLDİ
İzmit Belediyesi Tarımsal Üretim Bahçesi’ne kıl ve sivri olmak üzere 2 çeşit biber fidesi, anamur ve topan olmak üzere 2 çeşit patlıcan fidesi, pembe ve kırmızı oturak olmak üzere 2 çeşit domates fidesi, hıyar fidesi, antioksidan hazinesi olarak bilinen aronya fidesi dikildi. Ayrıca alana sakız kabağı tohumları da ekildi. Ekim işleminden önce Başkan Hürriyet ilk olarak, Dünya Çiftçiler Günü’nü kutladı.
TARIM HAMLESİNİ BAŞLATTIK
Fidelerin ekimi için özellikle Dünya Çiftçiler Günü’nü seçtiklerini ifade eden Başkan Hürriyet, “Hem farkındalık yaratmak hem de toprağın ne kadar önemli olduğunu, ülkemiz için ne kadar büyük bir zenginlik olduğunu göstermek adına bugün bir tarım hamlesi başlatalım istedik” dedi. Belediyeye ait bütün tarlalarda ekim yapılacağını söyleyen Başkan Hürriyet, “Üreticimize, çiftçimize, kentimize nasıl fayda sağlayacağımıza dair yaptığımız uzun soluklu çalışmaların başlangıcını bugün burada gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
KITLIĞA KARŞI ÜRETİM
Başkan Hürriyet, “Ülkemiz cennet vatan. Ve bu ülkenin her karış toprağı çok kıymetli. Müthiş bir zenginlik. Biz bu toprağı ekmezsek, bu zenginliği işlemezsek, bunu üretime çevirmezsek hep dışa bağımlı olacağız. Covid ile birlikte birçok noktada vatandaşımız artık üretmenin, tarımın ne kadar önemli olduğunu görmüş oldu. İleri de bir gıda kıtlığı sorunu yaşayabiliriz. Bu gıda kıtlığına karşı da en önemli tarım hamlemiz bütün topraklarımızı ekmekten geçiyor” ifadelerini kullandı.
ÜRETEN BELEDİYE İZMİT
Türkiye’nin yerli üretimi ile kendi kendine yetebileceğini söyleyen Başkan Hürriyet, “Önemli olan bu kendi kendine yeten bir ülke olarak üretim hamlelerini yapabilmektir. Bizi üretmek kurtaracak. Biz üreten belediye olarak doğanın bütün kaynaklarını doğru kullanmaya çalışıyoruz. Doğadan aldığımızı doğaya vermeye çalışıyoruz. Her şeyi geri dönüşümle gedi kazanmaya, bu zenginliği kullanmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.
TOPRAK NEŞE ENERJİ DEMEK
Üreten belediye olarak tarım hamlesini başlatmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Başkan Hürriyet, “Burada üreteceğimiz tüm ürünler çiftçilerimize, üreticilerimize fayda sağlayacak. Toprak neşe demek, enerji demek. Biz de bütün topraklarımızı işleyeceğiz. Yaza doğru ürünlerimizi almaya başladığımızda hep birlikte hasatımızı gerçekleştireceğiz. Olası bir gıda eksikliğinde kendi ürünlerimizi kullanacağız” dedi.
HALK MARKET’TE SATILACAK
Halk Market’in açılışı için çalışmalarda sona gelindiğini de duyuran Başkan Hürriyet, “İleri de buradan çıkacak ürünlerin Halk Market’te tüketiciye aracısız bir şekilde, düşük maliyetle, düşük ücretlerle nasıl üretildiğini bilerek ulaşmasını sağlayacağız. Yine sosyal desteğe ihtiyacı olan insanlarımıza buradaki ürünler destek olarak geri dönecek. Bu arazi bir başlangıç. İleri de tüm arazilerimizde ekim işlemlerini başlatacağız” diye konuştu.
ANTİOKSİDAN HAZİNESİ ARONYA GELİYOR
Koronavirüs salgını ile antioksidan deposu özelliği sayesinde tüketilmesi gereken gıdalar arasında uzmanların tavsiye ettiği aronya bitkisinin de üretimine başlayacaklarını duyuran Başkan Hürriyet, “Buradan az ileri de yine lavanta bahçemizi kurmuştuk. İlerleyen zamanlarda sonra ürünlerimizi toplamaya başlayacağız. Kurduğumuz İzmit Çınar Kadın Kooperatifimiz lavanta bahçesinden alacağımız ürünlerden farklı ürünler üretecek” dedi.
BAL ORMANLARI KURULACAK
Gübre ihtiyacını karşılamak için kompost gübre alanı oluşturduklarını söyleyen Başkan Hürriyet, “Doğadan aldığımızı, doğaya geri veriyor ve tasarruf sağlıyoruz. Bunun dışında bal ormanları kurmaya başlayacağız. Bal ormanları İzmit’in üreticisine, yatırımcısına önemli bir kaynak ve teşvik sağlayacak. Tüm bu projelerimizi zamanla hayata geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇAYIRKÖY’DE KARPUZ, KAVUN VE SÜT MISIRI EKİLECEK
Kırsal Hizmetler Müdürü Şafak Üzümoğlu ise, arazinin tüm alt yapı ve toprak analizlerini yaptıktan sonra ekim alanına dönüştürdüklerini söyledi. Ekilen ürünler hakkında bilgi veren Üzümoğlu, “Bu alanda bir bölümü ise boş bırakarak seraya dönüştürecek ve önümüzdeki dönem de kendi fidelerimizi kendimiz yetiştirmeye başlayacağız. Çayırköy’de 4 dönümlük bir ekim alanı hazırladık. Burada karpuz, kavun ve süt mısırı ekimi yapacağız” açıklamasında bulundu.
ODA BAŞKANLARINDAN HÜRRİYET’E TEŞEKKÜR
Tarımsal Üretim Bahçesi’ne Dünya Çiftçiler Günü’nde ilk fidelerin dikilmesinin oldukça anlamlı olduğunu söyleyen İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan ise “Bunlar bizim özlem duyduğumuz projeler. Ben de çiftçiyim. Bu projelerin hayata geçirilmesinden dolayı Fatma Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi. Tarımın ve üretimin salgın sürecinde ne kadar önemli olduğunu herkesin htiğini söyleyen Kocaeli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özgür Yılmaz ise Başkan Hürriyet’e tarımsal üretim hamlesi için teşekkürlerini sundu.