Faizle Bu Nasıl Mücadele? Ülke De Belediye De Faiz Borcu Batağında
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ocak-Haziran 2022 dönemine yönelik mali verilerini değerlendirdi. Tarhan “Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin 2022 yılı ilk altı ayına dair verilerini incelediğimizde gördüğümüz tablo ortada. Faiz sebep enflasyon sonuç diyerek, faizle mücadele ettiklerini söyleyenler hem ülkeyi hem de belediyeleri faiz borcu batağına sürüklüyor.” dedi.
Cumhurbaşkanının faizle ilgili tutumu ve inatçı politikaları sonucunda Merkez Bankasının politika faizinde tek puan dahi oynayamadığını hatırlatan Tarhan, “Enflasyonla mücadelede tüm dünyada uygulanan ve ekonomistlerin de önerdiği faiz artırımına gitmekten imtina edilirken, ülkenin ve Belediyelerin faiz borcu ödemelerinin giderek artması AKP’nin ekonomi politikalarının iflas ettiğinin en büyük göstergesi.” diyerek artan faiz borçlarını ve yanlış ekonomi politikalarını eleştirdi.
Tarhan, Hazine'nin iç borç anapara yükünün yedi ayda yüzde 22 oranında 294 milyar lira, faiz yükünün ise, yüzde 174 oranında 1.4 trilyon lira arttığını hatırlatarak “Faiz yükünü böylesine hızlı artıran ne? Hiç kuşkusuz; Merkez Bankasının politika faizini aşağı çekip döviz kurunu ve enflasyonu tırmandırması buna yol açıyor” dedi.
“Türkiye’nin en borçlu belediyesi Kocaeli Büyükşehir’in faiz borcu bir yılda 197 arttı”
“Geçtiğimiz nisan ayında yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Kamu Borç Yönetimi Raporu, kaynak dağılımında her zaman aslan payını alan AKP'li belediyelerin borçlanmada da birinciliği kaptırmadığını ortaya çıkarmıştı. Belediyelerin ve bağlı idarelerin 30 Kasım 2021 itibarıyla kamuya olan toplam borcu 10 milyar 471 bin TL iken 17 yıldır AKP’nin yönettiği Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 4 milyar 635 milyon TL’lik borç ile en borçlu belediye olarak açıklanmıştı.” diyen Tarhan, Büyükşehir Belediyesinin açıkladığı rakamlara göre; Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, 2022 yılına 9 milyar TL ödenek ile başladığının, yılın ilk 6 ayında 3,4 milyar TL harcadığının anlaşıldığını ve bu harcamalardan en fazla harcamanın, 959,5 milyon TL ile mal ve hizmet alımı için, daha sonra. 733 milyon TL ile “Sermaye Transferleri” için ve üçüncü sırada da 724 milyon 832 bin 328 TL ile Faiz Gideri için yapıldığını söyledi. Tarhan, “2021 yılının ilk yarısında 243 milyon 713 bin 830 TL olan faiz gideri ile kıyaslandığında bu rakam ortaya koyuyor ki Belediyenin faiz borcu bir yılda yüzde 197 arttı.” dedi.
“Büyükşehir Belediyesinin ihaleleri adrese teslim, yandaşlara gidiyor”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin birçok ihalesinin önceki yıllarda olduğu gibi 2020 yılı Sayıştay denetimlerine takıldığının da altını çizen Tarhan, Belediyenin temel ihale usulleri yerine, “Kamu ihalelerini adrese teslim” haline getirdiği gerekçesiyle eleştirilen pazarlık usulünü kullandığı belirlendiğini ve incelemeye göre, 2020 yılında gerçekleştirilen toplam 76 mal ve hizmet alımının ihalesinin, pazarlık yöntemi ile yapıldığının tespit edildiğini, ihale onay belgelerinde ise pazarlık yönteminin kullanılma gerekçesinin, “açık, gerçekçi ve objektif olarak” belirtilmediğinin Sayıştay raporu bulgusu olduğunu hatırlattı. Tarhan, “Sayıştay Raporlarında da usulsüzlükleri tespit edilen bu ihaleler ve dolayısıyla oluşan bu harcamalarla borç batağına sürüklenen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi şimdi de faiz borcu batağına saplanmıştır.” diyerek Büyükşehir Belediyesinin son dönemde yaptığı ihalelerin dikkat çeken bir şekilde hep aynı ve yandaş firmalara verildiğini söyledi.
Tarhan, “İhaleler adrese teslim gerçekleştiriliyor. Belediyenin her geçen gün borcu katlanarak büyüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iflasa sürükleniyor. Bu gidişe dur demek için Büyükşehir Belediyesini kamu kaynaklarını hesap verebilir ve halka hizmeti önceliklendirecek bir anlayışla kullanmaya davet ediyorum.” dedi.