Kadına Şiddete Karşı Kendi Hayatlarını Oynadılar
İzmit Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından kadına şiddete dikkat çekmek adına “Herkesin Bildiği Gibi” isimli tiyatro oyunu sahnelendi. Oyun yazarlığı eğitim alıp kendi hayatlarından esinlenen 12 kadının yer aldığı Çınar Kadın Tiyatrosu’nun oyunu büyük beğeni topladı
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında İzmit Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bir farkındalık projesine imza attı. Eşit koşullara sahip olmayan kadınlardan oluşan 12 kadının yer aldığı Çınar Kadın Tiyatrosu’nun “Herkesin Bildiği Gibi” isimli tiyatro oyunu sahnelendi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde sahnelenen oyuna İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Gelecek Partisi İzmit İlçe Başkanı Ömer Uçar, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya ve davetliler katıldı.
“HAYAT KOŞULLARI BAŞLI BAŞINA ZOR”
Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Kadın olmak zor, kadın olarak ayakta durabilmekte zor. Hayat koşulları başlı başına zor. Kadın olunca bu zorluklar artıyor. Kadınların hayatın her alanında mücadele etmesi gereken pek çok zorluk var. Sokakta veyahut evdeki şiddete, tacizden mobbinge, ekonomik şiddetten psikolojik şiddete kadar neredeyse her günümüz ayrı bir mücadele içinde geçiyor.
“HEPSİNİN BİRER İSMİ VE KİMLİĞİ VARDI”
Ve ne acıdır ki; Emine Bulut, Şule Çet, Ceren Özdemir, Özgecan Aslan ve daha nice kadın istatiksel bilgi olarak sayılsa da hepsinin birer ismi ve kimliği vardı. Maalesef kadın cinayetlerine kurban verdik. Ve daha pek çok kadın; kendisinden boşanmak istemeyen eşi ya da babası, amcası, kardeşi veya hiç tanımadığı biri tarafından öldürülüyor, öldürülmeye devam ediyor. Bizim mücadelemiz bu isimlere her gün bir yenisinin eklenmemesi.
“BUGÜNLERDE GENELDE CEZALAR KONUŞULUR”
Ne yazık ki kadın cinayetleri konuşulduğunda bugün 25 Kasım. Kadın karşı şiddetle mücadele günü. Bugünlerde genelde cezalar konuşulur. Yaptırımlar konuşulur. Cezaları konuşmaya başladığınızda bilin ki o kadın ya öldürülmüş ya da dövülmüştür. Cezaların caydırıcılığı önemli ama kadın ve çocukları koruyucu tedbirler almak önemlidir. İstanbul Sözleşmesi bu koruyucu tedbirleri içeren, yönetim kademelerine çok ciddi sorumluluk yükleyen biz sözleşmedir. Bu sorumluluklar ne yazık ki yerine getirilmediği için şimdi de bu sözleşmeden çıkılmış olması, kadınları kötü sonuçlara sebep olabilecek bir durumda bıraktı.
“ÖN YARGILARI YIKMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
Kentimizde yaşayan kadınların kent yönetimine katılımından, tüm hizmetlere erişimine kadar, hayatın her alanında varlık gösterebilmeleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için büyük bir hassasiyetle hareket ediyoruz. Belediyemizde kadın istihdamına önem veriyoruz ve her geçen gün büyük bir hızla artırıyoruz. ‘Kadın yapamaz’ şeklinde kafalara yerleşen o ön yargıları yıkmak için ciddi mücadele ediyoruz. Önce ayağı yere sağlam basan kadın projeleri için Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüzü kurduk.
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEKİ O MADDE
Hemen akabinde imzaladığımız Toplu İş Sözleşmemizde; “Aile içi şiddet uygulayanlara eşine şiddet uygulayan hiçbir çalışana bu haklardan yararlanamayacak. O haklar eşine ödenecek” dedik. Ayrıca iş sözleşmemize göre kadına şiddet uygulayan bir personel ile çalışmamız kesinlikle mümkün olmadığından, evinde eşine veya sokakta herhangi bir kadına şiddet uygulayan personel ile yollarımızı ayırma kararı aldık.
“ONLARA İNAT ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”
Hayata geçirdiğimiz; Kadın Girişimciler Merkezi, İzmit Çarşısı, Çınar Kadın Kooperatifi gibi projelerle kadının hayatın içinde yer alması, kendi ayaklarının üzerinde burabilmesi ve “Elinin hamuruyla karışma” diyenlere inat üretebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Kadınların ekonomik bağımsızlığı elde etmesi çok önemlidir. Bu onları daha güçlü, azimli ve cesur kılabilen önemli bir etkendir.
ŞİDDET ACİL YARDIM HATTI
Kadınlarımız şiddete uğradığında nereye gidebilir bununla ilgili farkındalığı arttırmak istiyoruz. Kadın Kadına Şiddetle Mücadele kapsamında Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Protokolü imzaladık. Federasyonumuzla birlikte (0212) 0549 656 96 96 numaralı bir Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattını devreye aldık. Kadınlar bu Acil Yardım Hattıyla birlikte şiddete uğradıklarında ya da şiddet öncesinde nerelere başvurabileceklerini öğreniyor, nasıl yardım alabilecekleri konusunda uzman ekiplerden yardım alabiliyor. Kolluk kuvvetleri de olmak üzere birçok yere yönlendiriliyor.
“BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR”
42 belediyenin bir araya geldiği ve İzmit’in ev sahipliği yaptığı bir çalıştay gerçekleştirdik. Bu çalıştayın ikincisi Antalya’da düzenlendi. Ulusal politikaların almadığı önlemleri eşitlik yerelde başlar anlayışı ile çözümlerin yerelde üretilmesi için belediyelerin uyguladığı çok fazla proje var. Bunları konuştuğumuz önemli bir çalıştay. Birlikten güç doğar.
“12 KADIN YAZIP OYNUYOR”
Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüzün projeleri arasında yer alan ve eşit koşullara sahip olmayan kadınlardan oluşan 12 kadının yer aldığı Çınar Kadın Tiyatrosu’nun Gala Gösteriminde sizlerle birlikteyiz. Onların üretmesi her anlamda önemli. Bütün kadın arkadaşlarımı cesaretlerinden dolayı kutluyorum. Ayşegül Yıldız Ulaş’ın yönettiği "Herkesin Bildiği Gibi” isimli tiyatro oyununu Çınar Kadın Tiyatrosu bünyesindeki 12 kadın yazıp oynuyor.
“ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Kadınlar yaklaşık 4 ay önce oyun-yazarlık eğitimi aldı. Sonra aldıkları bu eğitimle birlikte kendi hayatlarından kesitler hazırladılar. Senaryolarını oluşturan kadınlar yazdıkları bu senaryoyu aldıkları oyunculuk eğitimiyle de provalarını gerçekleştirdi. Şimdi de burada hepimizin huzurunda sergileyecekler. Ben buradan çok heyecanlı oldukları hissedebiliyorum. Ben burada huzurlarınızda bu oyunda emekleri geçen Başkan Yardımcımız Sibel Solakoğlu’na, Kadın Aile Müdürümüz Sinem Gülenç’e, Ayşegül Yıldız Ulaş’a, Pınar Sayın’a, Doğa Tüysüz’e İrem Yapar’a çok teşekkür ediyorum.
“ÖNEMLİ BİR FARKINDALIĞA İMZA ATTILAR”
Özellikle 12 kadın arkadaşımız, onların da isimlerini saymadan olmaz. Şu anda içeride büyük bir heyecanla bekliyorlar, son hazırlıklarını da yaptılar. Tek tek isimlerini saymak istiyorum. Hatipköy Muhtarımız Habibe Demiroğlu Aksoy, Meltem Ölmez, Tülay Altınay, Ayşegül Kılıç, Gülsemin Üzel, Nazmiye Başkurt, Ayşe İlknur Varol, Funda Candan, Şerife Cengiz, Ayşe Doğu, Pınar Türkkan, Süheyla Akyüz. Gerçekten çok önemli bir iş başardılar. Çok önemli bir farkındalığa imza attılar. Her birini tek tek tebrik ediyorum” dedi. Oyunun sonunda Başkan Hürriyet, yönetmen ve oyunculara plaket takdim etti.