Kiralık araçlar yaşlanıyor, günlük-saatlik kiralama revaçta
Salgının etkisiyle tüketicilerde tekil otomobil kullanımı eğiliminin arttığı ve araç sahibi olmak istediğini, fakat edinim maliyetleri sebebiyle günlük-saatlik araç kiralama modellerine yöneldiğini söyleyen Karakaş "Bu tarz saatlik kullan-bırak kiralamalar ve günlük kiralama gittikçe popüler hale geliyor. Ancak büyükşehirlerdeki bu ivmenin kısıtlı halde kalmasının nedeni, hizmetin lokalize kalması, bazı bölgelerde yoğun kullanım varken, bazı semtlerde kullanımın yavaş seyretmesi. Bugün segment ve modele göre günlük kiralamada fiyatlar ortalama 300 TL-1000 TL arasında, aylıkta ise 4 bin ile 25 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor." dedi.
Kiralama pazarı yüzde 10 daraldı, satın alımlar yerli üretime kaydı
"Diğer yandan kiralamada araç yaşı ortalama 3,5'a kadar çıkmış durumda, bu senenin sonunda 4'e çıkma ihtimali var. Resmi olmayan rakamlara göre şu anda 50 bini günlük, 180 bini uzun dönem operasyonel filo kiralama olmak üzere ülkemizde 230 bin kiralık araç var." şeklinde açıklamasını sürdüren Karakaş "Satın alma maliyetlerinin yükselmesiyle şirketlerin büyük kısmı eski araçlarla kiralamaya devam etti, geri kalansa düşük segment veya yerli üretim modellerden yana satın alma tercihi yaptı. 2021 yılı kiralama pazarı için yüzde 10 daralmayla kapanmış oldu." ifadelerine yer verdi.
Filomerkezi 9 ayda 200 araca ulaştı, 2022'de hedef 500 araç
Filomerkezi.net'in kuruluşunun ardından 9 ayda 200 araçlık parka ulaştığını dile getiren Karakaş "Operasyonel filo kiralama sektöründe halen ciddi bir büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Aktif ticaret ülke çapında hızlandığında asıl büyüme sinyallerini göreceğiz. Hedefimiz bu yıl araç parkımızı 500'e çıkarabilmek." şeklinde konuşmasını sonlandırdı.