Kocaeli’nde Turizm Ve Deniz Sporlarına İlgi Arttı
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, meclis toplantısında, Kocaeli’nin son yıllarda turizme ve deniz sporlarına ilgisinin arttığına işaret etti. Gölcük Şehit Volkan Tantürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Metin Yalaz denizcilik alanında eğitim ve staj imkanlarına değindi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şubesi’nin ağustos ayı meclis toplantısı, şube hizmet binasında hibrit toplantı yöntemiyle gerçekleştirildi. Meclis Başkan Yardımcısı Yılmaz Sarıaslan Başkanlığında düzenlenen meclis toplantısına Gölcük Şehit Volkan Tantürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Metin Yalaz da katılım gösterdi.
BALIKÇILIK FAALİYETLERİ HIZ KAZANDI
Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, “Bir dönem kirliliği ile gündeme gelen İzmit Körfezinin özellikle son yıllarda turizme ve deniz sporlarına dönük yüzünün ön plana çıktığını görmekte ve bundan mutluluk duymaktayız. İzmit Körfezinin temizlenmesiyle beraber balıkçılık faaliyetlerinin de arttığına şahit olmaktayız. Gerek İzmit Körfezi gerekse de Kandıra sahillerindeki balıkçılık faaliyetleri ile birlikte Kocaeli’nin bir balıkçılık kenti olduğunu görüyoruz.” dedi.
KOCAELİ, ULUSLARARASI BALIK YAKALAMA YARIŞMASINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Başkan Vedat Doğusel şöyle devam etti: “Kent olarak heyecanla beklediğimiz balık sezonu öncesinde de bu sektörün önemini ortaya koyan çok çeşitli faaliyetler düzenlendi. 5. Uluslararası Balık Yakalama Yarışması bu organizasyonlar içinde en öne çıkanlarından biriydi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kandıra Belediyesi, Kocaeli Sportif Olta Balıkçılığı Doğa ve Su Sporları Kulübü ve Şubemiz iş birliği ile düzenlenen etkinlik, amatör ve sportif balıkçılığı özendirmek için yapıldı ve amacına da sadece yerel değil, ulusal anlamda da ulaştı. 8 Ülkeden 23 yabancı sporcu, Türkiye’nin 13 ilinden 100 yerli sporcunun iştirak etmesi bu yarışmanın önemini ortaya koymaktadır.”
BEREKETLİ BİR AV SEZONU DİLİYORUZ
Marmara ve Karadeniz kıyılarında 1 Eylül itibariyle av yasağının biteceğine işaret eden Doğusel;. “Ekmeğini denizden kazanacak, Vira Bismillah diyerek denize açılacak olan balıkçılarımıza şimdiden rastgele diyoruz. Tüm balıkçılarımıza güzel bir sezon diliyoruz. Sofraların balıkla dolacağı bir yıl olmasını ümit ediyoruz” dedi.
KARADENİZ KIYILARI BÜTÜNLEŞİK KIYI ALANLARI PLANLAMA ÇALIŞMALARINA TAM DESTEK
Ağustos ayında İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi olarak çok önemli organizasyonlarda yer aldıklarını belirten Doğusel; “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız çok önemli bir çalışmaya imza attı. Bakanlığa bağlı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Kocaeli-Sakarya-Düzce İlleri Karadeniz Kıyıları Bütünleşik Kıyı Alanları Planlama çalışması kapsamında gerçekleştirilen Stratejik Çevresel Değerlendirme İstişare Toplantısına Şube olarak biz de katıldık. 3 ilimizin kıyı yapılarının daha düzenli hale gelmesi adına yapılan bu çalışmanın çok önemli sonuç vereceğine inanıyorum” dedi.
RUSYA-UKRAYNA TAHIL KORİDORU AÇILDI
Doğusel; “Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi birçok sorunu beraberinde getirdi. Gıda yüklü gemilerin Ukrayna limanında tutulması da başlıca sorunlardan biriydi. Başta Avrupa olmak üzere dünya açısından büyük bir gıda krizi yaşanmasına sebebiyet veren bu problem, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle çözüldü. Açılan tahıl koridoru sayesinde 6 ay boyunca limanlarda bekletilen gemiler yola çıktı. Tıkanma noktasına gelen tahıl sevkiyatı, 12 bin ton mısır yüklü Polarnet gemisinin Derince Limanına doğru yola çıkmasıyla beraber yeniden başlatıldı. Tahıl koridorunun açılmasını sağlayan Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan’a teşekkür ediyoruz.
İMEAK DENİZ TİCARET ODASI 40 YAŞINDA
Türkiye’de denizcilik vizyonunun gelişmesinde, “Denizci Millet Denizci Ülke” şiarının yerleşmesinde, Türkiye’nin bir deniz ülkesi olmasında öncü rol oynayan İMEAK Deniz Ticaret Odamız geçtiğimiz 26 Ağustos Cuma günü 40. yılını kutladı. Çok değerli başkanlar ve yönetimler ile her yıl çıtasını daha da yükselten, son olarak Tamer Kıran başkanımızın öncülüğünde çok önemli işlere imza atan İMEAK Deniz Ticaret Odamıza nice 40 yıllar diliyoruz” dedi.
EKONOMİK GELİŞMELER
Ekonomik gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğusel şunları söyledi: “Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, ilk yedi ayda toplam 22 milyar 122 milyon dolarlık ihracata imza atılırken, en çok ihracat, Derince ve İzmit gümrüklerinde gerçekleşti. Derince Gümrük Müdürlüğü’nden 9 milyar 471 milyon dolar ihracat yapılırken, İzmit Gümrük Müdürlüğü’nden 5 milyar 50 milyon dolar ihracat yapıldı.
Bu dönemde ithalatımız ise 41 milyar 598 milyon dolar seviyesinde olup, Dilovası ve Derince ithalatta öne çıkan gümrük müdürlüklerini teşkil etti. Derince’den 13 milyar 625 milyon dolar ithalat gerçekleşirken, Dilovası’nın ithalat rakamı ise 13 milyar 755 milyon dolar oldu. 2022 yılı ilk yedi ayında dış ticaret işlemlerinden elde edilen vergi tahsilatı 94 milyar 541 milyon TL oldu. 2022 yılı temmuz ayı bir önceki ay ile mukayese edildiğinde, ihracat ve ithalatta azalmalar görülmüş olup, ihracatta yüzde 20, ithalatta ise yüzde 2,5 düşüş yaşanmıştır.
KOCAELİ GEMİ TRAFİĞİ VE YÜK ELLEÇLEMESİNDE YİNE BİRİNCİ
Liman Başkanlıkları bazında gelen gemi sayılarına bakarsak; 2022 Ocak-Temmuz döneminde Kocaeli’ye uğrayan Türk bayraklı gemi sayısı 1.657 iken, yabancı bayraklı gemi sayısı ise 3.764’tür. Toplam 5.421 gemi sayısı ile en çok geminin Kocaeli’ye uğradığını görüyoruz. Kocaeli’nin bu noktadaki oranı yüzde 16,9’dur. Bu dönemde yüklemede 19 milyon 852 bin ton, boşaltmada 29 milyon 728 bin ton, toplamda ise 49 milyon 580 bin ton yük elleçlenmiştir. Türkiye toplamından yüzde 15,5’lik pay alınmıştır. Konteyner elleçlemesinde ise ilimiz 1 milyon 230 bin TEU ile Türkiye genelinde ikinci sıradaki yerini korumuştur”.
GEMİLERE AB DESTEKLİ YENİ YAZILIM PROJESİ
Meclis toplantısına katılan Gölcük Şehit Volkan Tantürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Metin Yalaz; denizcilik sektörü için 8 ülkenin katıldığı ve proje yöneticisi olarak kendi okullarının atandığını, AB finansmanı ile desteklenen bu yazılım projesinde gemi sefere çıkmadan önce çıkabilecek arıza ve sorunların tespit edilerek önlem alınmasına olanak veren bu çalışmaların devam ettiğini belirterek, DTO çatısı altında eğitim merkezi kurulmasını önerdiği konuşmasında Ulaştırma Bakanlığı mevzuat gereği öğrencilerimizin ancak 500 gross ton altındaki gemilerde çalışmalarına izin verdiği, bunun da yurtiçi ve yurtdışı alanlarda istihdam sıkıntısı yarattığını, hatta ekonomiye katma değer kayıpları yaşattığını ifade etti.